Zdroj štiplavého kajenského pepře (Capsicum annuum) podporujícího zdraví prostaty je znám také jako chilli papričky. Kajenský papriky mají štiplavou chuť kvůli vysoké koncentraci látky zvané kapsaicin. Kapsaicin je známý svou schopností snižovat bolest, ale studie prokázaly, že může také pomoci zabít rakovinné buňky, včetně nádorových buněk prostaty.
Kapsaicin, sekundární metabolit v paprice, který způsobuje, že papriky (a kajenský pepř) jsou pálivé, ničí rakovinné buňky prostaty nezávislé na androgenu v mužském těle. Kromě četných a různorodých výhod pro zdraví, by protinádorové vlastnosti kajenského pepře měly být dostatečným důvodem pro to, abychom se na něj podívali blíže. Pokud vezmeme v úvahu jeho přínosy pro zdraví srdce nemluvě o jeho vlivu na každý orgán těla, kajenský pepř je opravdu zázračné.
Výzkum potvrzuje, že kapsaicin měl silný proti-bující účinek na lidské buňky rakoviny prostaty. To způsobilo, že 80 procent nádorových buněk prostaty rostoucích v myších zahynulo v procesu známém jako apoptóza. Vědci navíc zjistili, že kajenský pepř dramaticky zpomaluje vývoj nádorů prostaty tvořených lidskými buněčnými liniemi pěstovanými na myších. Kapsaicin to dosaženo tím, že útočí na část buněk odpovědnou za tvorbu energie, tzv. mitochondrie a je schopen to udělat, bez poškozování zdravých buněk, které obklopují ty rakovinné.
Výzkumníci říkají, že mezi rakovinnými buňkami prostaty a jinými rakovinnými buňkami není velký rozdíl takže jsou tato zjištění zajímavé.
Spolu s jeho protinádorovými schopnostmi, kapsaicin je také prospěšný pro kardiovaskulární systém, protože je to silný antioxidant, který bojuje proti volným radikálům, které mohou vést k ateroskleróze. Mezi další z jeho schopností patří prevence tvorby vředů, otevření a vyprázdnění ucpaných nosních dutin a snižování poškození buněk, které může vést k diabetickým komplikacím.