Goji i acai bobule jsou zdrojem antioxidantů a vitamínu A, ale goji bobule mají několik dalších přínosů. Goji bobule si můžete koupit celé sušené, zatímco Acai bobule jsou obvykle prodávány ve formě tablet, prášku nebo džusu. Goji bobule také obsahují antioxidanty, které v Acai bobulích nejsou přítomny. Bez ohledu na to, kterým z nich dáváte přednost, podívejte se na výživové hodnoty toho kterého produktu na jeho štítku, protože množství živin, které obsahuje se liší od jednoho výrobku k druhému.
Porovnání Acai a Goji
Acai palmě se daří v Jižní Americe a plodí tmavě-fialové ovoce velikosti hroznů. Ovoce se po obratu rychle kazí, takže Acai bobule se obvykle zpracují na džus nebo vysuší a rozmělní na prášek, který můžete přidat do mixovaných nápojů a jogurtů. Goji bobule nebo wolfberries rostou na čínském keři, který produkuje podlouhlé, červené bobule. Jsou běžně prodávané jako sušené ovoce nebo džus. Goji bobule můžete jíst sušené přímo z ruky nebo je přidat do cereálií a pečiva.
Výživové rozdíly
Oba plody obsahují bílkoviny a vitamin A. Acai je zdrojem nenasycených tuků, zatímco goji bobule jsou bohaté na vitamin C. Goji plody jsou také dobrým zdrojem polysacharidů, které kvasí v tlustém střevě a poskytují energii pro zdravé bakterie. Množství živin, které přijmete z goji a acai se liší v závislosti na značce, toho, zda jsou to směsi s jinými složkami a druhu výrobku, protože živiny se při zpracování ztrácejí.
Profil antioxidantů
Goji a acai bobule jsou přírodní zdroje antioxidantů rostlinného původu nazývaných flavonoidy, ale goji bobule obsahují typ antioxidantu, který se v acai bobulích nenachází. Goji bobule obsahují karotenoid s názvem zeaxantin, což je antioxidant, který pomáhá chránit Vaše oči před poškozením způsobeným modrým světlem. Na to, aby se dokázalo, zda mají kterékoliv z bobulí zdravotní přínosy pro lidi je nutný další výzkum. Stejně jako u jiných dalších živin, různé výrobky mohou mít různé množství antioxidantů.
Potenciální nežádoucí účinky
Vzhledem k nedostatku výzkumu ohledně Acai bobulí není k dispozici dostatek informací, zda jsou bezpečné, nebo mají nežádoucí účinky. Na Goji bobulích bylo provedených dostatek studií na to, abychom věděli, že byste je neměli konzumovat, pokud jste těhotná, protože obsahují chemické látky, které mohou vyvolat potrat. Goji bobule mohou mít vliv na krevní tlak a hladinu cukru v krvi. Pokud užíváte léky na léčbu některého z těchto onemocnění, nekonzumujte goji bobule pokud jste o tom nejednala s lékařem. Vyhněte se jim i v případě, pokud užíváte léky na ředění krve, jako je warfarin.