Může kyselina chlorogenová pomoci při snížení krevního tlaku?
Extrakt ze zelené kávy a jeho vliv na hubnutí se stal předmětem kontroverzních debat a diskusí. Některé studie ale prokázaly, že antioxidant, kyselina chlorogenová, která se v extraktu ze zelené kávy nachází, by mohla být slibnou pomůckou při snižování krevního tlaku a zlepšení zdraví srdce.
Několik studií tvrdí, že by extrakt ze zelené kávy mohl pomáhat při redukci vysokého krevního tlaku. Podle některých studií se podařilo lidem s mírně zvýšeným krevním tlakem za méně než měsíc svůj tlak snížit. A to díky užívání konkrétního extraktu ze zelené kávy, v dávce 93 mg nebo 185 mg za den.
Nejnovější výzkum publikovaný v únoru 2015 analyzoval vliv kyseliny chlorogenové na hypertenzi. Metastudie prokázala snížení krevního tlaku u objektů z několika studií zaměřených na užívání kyseliny chlorogenové, což je hlavní aktivní látka v extraktu ze zelené kávy. Tato studie však konstatuje, že vliv je mírný a výzkum byl financován firmou, která produkt vyrábí.
Podle studie z roku 2012, se u obézních potkanů, které užívaly vysoké množství kyseliny chlorogenové, zlepšily symptomy související s hypertenzí. Přestože se tyto pozitivní výsledky prokázaly většinou na zvířatech, studie publikovaná v roce 2008 tvrdí, že kyselina chlorogenová ze zelených zrn byla vysoce absorbována a metabolizována u lidí.
Zatímco experti pokračují v experimentech a analýzách potenciálních zdravotních přínosů kyseliny chlorogenové v extraktu ze zelených kávových zrn, někteří lékaři varují před užíváním vysokých dávek kyseliny chlorogenové. Mohly by totiž stoupnout hladiny homocysteinů, aminokyselin spojovaných se zvýšeným rizikem srdečních chorob. A ti, co by své zdraví chtěli vylepšit, by si mohli nakonec uškodit. Proto užívání výživových doplňků vždy konzultujte s lékařem.