Biome platobné možnosti

Zelená káva pomáha při kontrole hladiny krevního cukru - nové důkazy

Vědci popsali důkazy, že přírodní látky extrahované z nepražených kávových zrn mohou pomoci při kontrole zvýšených hladin krevního cukru a tělesné váhy, které vyplývají z cukrovky druhého typu. Prezentace týkající se kyseliny chlorogenové, dostupné jako potravinový doplněk, byla součástí 245. celonárodního semináře a výstavy Americké chemické společnosti.

Vedoucí výzkumu zdůraznil, že cukrovka typu 2, nejčastější forma cukrovky, má celosvětově vzrůstající tendenci. Pouze v USA na tuto nemoc trpí 26 milionů lidí. Při cukrovce druhého typu nedokáže pankreas vyprodukovat dostatečné množství inzulínu, který umožňuje tělu využívat cukr. Případně buňky vlivu inzulínu odolávají. Hladiny krevního cukru stoupají, vzrůstá riziko srdečního infarktu, mozkové mrtvice a jiných zdravotních problémů. Současná léčba se zaměřuje na orální medikaci, která stimuluje sekreci inzulinu a / nebo redukuje rezistenci vůči inzulínu. Druhou možností jsou dietní změny, které kontrolují hladiny krevního cukru a snižování hmotnosti, které redukuje odolnost vůči inzulínu.

"Obyčejná tableta nebo kapsle, která by současně pomohla při kontrole krevního cukru a zároveň podpořila hubnutí, by byla hlavní výhodou v léčbě diabetu typu 2. Náš vlastní výzkum a studie publikované jinými odborníky předpokládají, že by taková léčba skutečně mohla existovat. K dispozici je dostatek epidemiologických a jiných důkazů, že konzumace kávy snižuje riziko cukrovky druhého typu. ", tvrdí autor studie.

Jedna rozsáhlá studie prokázala až 50% snížení rizika pro lidi, kteří pili sedm šálků kávy denně ve srovnání s těmi, kteří denně vypili pouze dva šálky. Snahou odborníků je co nejjednodušeji a nejjasněji objasnit veřejnosti souvislost mezi kávou a cukrovkou. Důkazy směřují ke kyselině chlorogenové, jako aktivní složce v kávě, která funguje jako prevence cukrovky a zlepšuje kontrolu glukózy v případě normálních, prediabetických a diabetických lidí.

Kyselina chlorogenová patří do rodiny prvků, které se přirozeně vyskytují v jablkách, třešních, švestkách, sušených švestkách a v jiném ovoci a zelenině. Káva je vyzdvihována kvůli její popularitě jako nápoj a je zároveň hlavním potravinovým zdrojem tohoto prvku. Velká množství kyseliny chlorogenové se nacházejí v zelených, nepražených kávových zrnech. Nicméně, vysoká teplota používaná při pražení kávy, velmi snižuje hladiny kyseliny chlorogenové. Výzkum byl tedy zaměřen na užívání koncentrovaných extraktů ze zelených kávových zrn, které obsahují větší množství kyseliny chlorogenové.

Ve výše uvedené studii tým odborníků zjistil, že lidé s nadváhou nebo obézní, který takový extrakt užívali, snížili za 22 týdnů svoji tělesnou hmotnost o přibližně 10 procent. Nová studie se pokoušela zdokumentovat vliv různých dávek komerčního extraktu ze zelené kávy na hladiny krevního cukru. Zúčastnilo se jí 56 mužů a žen s normálními hladinami krevního cukru. Podstoupili test glukózové tolerance, aby se zjistilo, jak jejich tělo reaguje na cukr. Pak v určitém období užívali 100, 200, 300 nebo 400 miligramů extraktu v kapslích a zapíjeli je čistou vodou. Následoval další glukózový test, ve kterém bylo možné sledovat vliv extraktu ze zelené kávy.

Vliv extraktu ze zelené kávy byl tím výraznější, čím byla dávka vyšší. Nebyly potvrzeny žádné zjevné gastrointestinální vedlejší účinky. Všechny velikosti dávek extraktu ze zelené kávy, vzhledem k původním čistě glukózovým testům, podstatně zredukovali krevní cukr. Maximum krevní glukózy se objevilo v třicáté minutě a bylo o 24 procent nižší než původní hodnota při užití 400 mg extraktu ze zelené kávy. Krevní glukóza ve 120. minutě byla o 31 procent nižší.

Související produkty