Úvod > > Spirulina - superpotravina

Spirulina - superpotravina

Představte si rostlinu, která dokáže nasytit vaše tělo tím, že mu poskytne většinu proteinů potřebných k životu, pomůže vám při potlačení otravného potahování a kýchání spojeného s alergiemi, posílí váš imunitní systém, pomůže vám kontrolovat vysoký krevní tlak a cholesterol a bude vás chránit před rakovinou. Existuje vůbec taková "superpotravina"?
Ano. Jmenuje se spirulina.
Na rozdíl od rostlin, které rostou i ve vaší zahrádce, tato "zázračná" rostlina je druh modro-zelené řasy, která se množí v teplých sladkovodních pramenech.
Spirulina versus chlorela. Podobnosti a rozdíly.
Chlorela je jiný druh řasy, která se někdy zaměňuje se spirulinou. Základní rozdíl mezi spirulinou a chlorelou je ten, že spirulina je o tisíce let starší a nemá pevnou buněčnou stěnu, což dělá z chlorely spíše rostlinu než řasu.
Chlorela je úžasný prostředek na detoxikaci těla. Zbaví vás rtuti, kterou je kontaminovaný každý, kdo měl někdy klasickou zubní plombu, byl očkován, používal určitý typ hrnců či jedl ryby. Spirulina nedokáže odstranit těžké kovy jako chlorela, protože nemá buněčnou membránu.
Chlorela se také osvědčila u lidí trpících na degenerativní onemocnění.
Spirulina a její historie. Mohla by tato superpotravina ukončit hladomor ve světě?
Spirulina je jednoduchý, jednobuněčný organismus, jehož jméno je odvozeno od latinského slova "helix" nebo "spiral", a to díky jeho spirálovému tvaru. Její vědecký název je Arthrospira platensis a patří mezi sinice (cyanobakterie).
V historických záznamech se píše o shromažďování a prodeji placek vyrobených ze spiruliny, kterou lidé sbírali v jezeře Texcoco. Spirulina byla znovuobjevená v padesátých letech 20. století a to na stejném místě, odkud podle záznamů pochází. Spirulina byla sbíraná a prodávaná na místních trzích v podobě sušených placek zvaných "dihé". Obyvatelé ji používali jako základ mnoha svých jídel.
Až do sedmdesátých let 20. století nebyla spirulina pěstována komerčně. Ve velkém ji tehdy začala produkovat jedna francouzská firma. O několik let začali svou vlastní spirulinu pěstovat i v Americe a v Japonsku.
V současnosti jsou tyto vysoce výživné řasy používané po celém světě. Využívají se při léčbě nemocí a vedou se vážně diskuse o její vhodnosti jako udržitelného zdroje potraviny s potenciálem ukončit hladovění ve světě. Na rozdíl od jiných rostlin, které je třeba kultivovat a obhospodařovat, je spirulina schopna přežít v extrémních teplotních podmínkách, netřeba se o ni vůbec starat a navzdory všemu se jí stále daří. Podle provedených studií se spirulina úspěšně využívá při léčbě různých neduhů. Dokáže pomoci dokonce i těm, kteří byli otráveni vodou kontaminovanou arzenem.
Jak pomohla spirulina milionům lidí před otravou arsenem
Mnozí z nás berou čistou, nezávadnou vodu jako samozřejmost. Naneštěstí, v některých zemích jako je Bangladéš, je pitná voda luxusem. Mnoho vod v Bangladéši je plných arsenu. A až do 90. let 20. století se pro pacienty umírající na otravu arzenem mnoho nedělalo.
Bangladéšští výzkumníci uskutečnily v nemocnicích tříměsíční studii, kdy 33 pacientům podávali spirulinu, 17 dostávali placebo. U 82 procent pacientů užívajících spirulinu došlo k obrovskému zlepšení stavu.
Posilovač imunitního systému. Dopad spiruliny na kandidu a AIDS
Podle jedné tchajwanské studie má spirulina vlastnosti, díky kterým dokáže významně posílit imunitu. Vědci vložili bílé krevety do mořské vody s obsahem extraktu ze spiruliny a následně je přesunuli do mořské vody s hodnotou pH 6,8. Kontrolní skupina nebyla vystavena vlivu spiruliny.
Krevety vystaveny mořské vodě se spirulinou se mnohem rychleji a lépe přizpůsobily vysoké hodnotě pH než krevety, které nedostaly žádnou dávku spiruliny.
Podívejme se nyní, co může takové nabuzení imunitního systému znamenat pro nás.
Kandida
Pokud trpíte autoimunitním onemocněním jako je Crohnova choroba, chronický únavový syndrom, lupus nebo fibromyalgie, může kvasinka kandida vaše symptomy vyvolat a také zhoršit. Ukázalo se, že spirulina dokáže povzbudit a podpořit růst zdravé bakteriální flóry ve střevech, čímž se dostane přemnožení kandidy pod kontrolu.
HIV a AIDS
Léky jako AZT používané k léčbě pacientů s HIV a AIDS mohou v konečném důsledku vyvolat symptomy, které mají léčit. Nicméně, ukazuje se, že spirulina dokáže deaktivovat virus lidské imunodeficience spojován s HIV a AIDS.
Není důvod na kýchání
Pokud trpíte na sezónní nebo celoroční alergii, nejste sám. Miliony lidí je alergických na pyl, pelyněk, prach, plísně, chlupy z domácích zvířat a nespočet dalších látek znečišťujících životní prostředí, díky kterým žádný kapesníček nezůstane suchý.
Bohužel, mnoho lidí s alergickou rýmou ji léčí léky na předpis, které často nadělají více škody než užitku. Antihistaminika jsou vytvořeny tak, aby potlačili imunitní systém, což vede k poklesu odolnosti vůči nemocem a k závislosti na léku. Některé léky na astma mají vážné nežádoucí účinky.
Podle jedné studie, pacienti léčení pomocí spiruliny udávali zmírnění příznaků obvykle spojených s alergickou rýmou, jako je výtok z nosu a plný nos, kýchání či svědění.
Vyrovnaný tlak krve
Vysoký krevní tlak (hypertenze) je vážný zdravotní problém. Pokud máte vysoký krevní tlak, hrozí vám větší riziko srdečního infarktu nebo mozkové mrtvice.
Dobrou zprávou je, že při zdravém stravování, dostatku pohybu a využívání technik na ovládání stresu si svůj tlak můžete normalizovat a nasměrovat se na dráhu optimálního zdraví. Podle šestitýdenního experimentu z Mexika, 4,5 gramů spiruliny užívané denně vyrovnalo krevní tlak u mužů i žen (ve věku 18-65 let), a to bez dalších změn v jídelníčku.
Přirozené upravení hladin cholesterolu
Desítky milionů lidí denně užívá léky na snížení cholesterolu a podle "expertů" by je měli brát další miliony, a to včetně dětí! Statiny, které se při léčbě cholesterolu užívají, jsou zodpovědné za mnoho nechtěných a nebezpečných vedlejších účinků, včetně:

  • Sexuálních dysfunkcí
  • Anémie
  • Poklesu imunity
  • Acidózy
  • Disfunkce slinivky nebo jater (včetně potenciálního nárůstu jaterních enzymů)
  • Šedého zákalu
  • Zvýšeného rizika vzniku rakoviny

Léky snižující cholesterol jsou rovněž spojovány s více svalovými problémy jako polyneuropatie (nervové poškození na rukou a nohou) a rhabdomyolýza (závažný degenerativní rozpad svalových vláken). Dokonce se předpokládá, že užívání statinů může zvýšit riziko rozvoje Lou Gehrigovy nemoci (ALS, amyotrofická laterální skleróza).
Naštěstí existují i ​​přírodní cesty jak snížit cholesterol. Vyhýbání se cukru a obilninám, dostatečný pohyb. A pomoci může i spirulina. Podle studie, které se zúčastnili pacienti ve věku 60 až 87 let, se u žen a mužů, kterým podávali 6 týdnů po sobě denně 8 gramů spiruliny, hladiny cholesterolu snížily.
Snižuje riziko mozkové mrtvice
Lidé se srpkovitou anemií nebo s vrozenými srdečními vadami podléhají vyššímu riziku, že je postihne mozková ischémie nebo cerebrální ischemie. K mozkové ischemii dochází, pokud je přísun krve do mozku nedostatečný, čímž vzniká kyslíková nedostatečnost a tento stav může vyústit do mozkové mrtvice. Už po 10 vteřinách přerušeného přísunu krve do mozku může člověk upadnout do bezvědomí, což může mít vážné zdravotní následky.
Ve studii provedené v Indii bylo zjištěno, že dávka 180 mg / kg spiruliny měla ochranný vliv na mozek a nervový systém u potkanů, které byly vystaveny velkému množství volných radikálů, ve srovnání s potkany, kterým před experimentem spirulinu nepodali. Tyto laboratorní testy ukazují slibný vliv spiruliny na prevenci mozkové mrtvice.
Pomáhá snížit riziko vzniku rakoviny
Chcete-li snížit riziko vzniku rakoviny, vylučte ze své stravy cukr (fruktózu), obiloviny a polotovary. Přídavné látky jako je fruktóza krmí rakovinné buňky a pomáhají jim v úspěšném bujení. Důležitý je i zdravý pobyt na slunci, který zvýší hladiny přírodního vitaminu D a riziko rakoviny sníží na polovinu.
Přínosem může být i spirulina. Podle studie z Číny, spirulina napuštěná selenem tlumí růst rakovinných buněk prsu MCF-7.
Zdravá pro vegetariány. Více proteinů než v červeném mase
Když se řekne proteiny, pravděpodobně si představíte jídlo sestávající z organických vajec, hověziny z chovů z pastvin, či dokonce syrovátkový proteinový koktejl.
Pokud jste vegetarián, obrátíte se na rostlinné zdroje bílkovin, jako jsou ořechy, různé druhy fazolí, čočky a sójové produkty. Naneštěstí, sója není až taková zdravá potravina, jak se o ní tvrdí. Ani jeden z výše uvedených zdrojů proteinů však nelze přirovnat k proteinové bombě ze spiruliny. Spirulina obsahuje 65-71% bílkovin, naproti tomu hovězí maso pouze 22% a čočka pouze 26% bílkovin.
Kromě toho, že je spirulina bohatá na proteiny, je to vynikající zdroj životně důležitých aminokyselin a minerálů, které dokáže tělo snadno vstřebat. Jako náhradu za maso byste potřebovali pouze 2 polévkové lžíce spiruliny.
Optimální spirulina - druhy a dávkování
Existuje několik druhů spiruliny, takže je důležité před nákupem si je porovnat. Protože spirulina, která rostla v nekontrolovaném prostředí, se mohla potenciálně kontaminovat těžkými kovy a dalšími toxiny, je důležité zvolit organickou spirulinu z důvěryhodných zdrojů.
Spirulina se dodává v kapslích, tabletách, ve formě prášku nebo vloček. Doporučené denní dávkování je mezi třemi až pěti gramy. Dávku si můžete rozdělit na dvě nebo tři menší dávky denně. Je bezpečné, pokud si dáte více spiruliny jednorázově, ale rozdělit si dávku je dobrý způsob, jak začít. Nezapomeňte zvýšit příjem pramenité nebo filtrované vody, pomůže vám absorbovat spirulinu do těla.
Důležitá poznámka k dávkování
Kromě toho, že je to velkovýrobna na důležité vitamíny a minerály, je spirulina i potenciální detoxikační prostředek. Proto je nejlepší, pokud začnete s nižšími dávkami a propracujete se k vyšším. Když zjistíte, jak na ni vaše tělo reaguje, můžete postupně zvyšovat její příjem.
Možné nežádoucí účinky
Spirulina je bezpečný zdroj bílkovin, živin, vitamínů a minerálů, využívaná už po staletí. Přesto, že neexistují žádné známé vedlejší účinky spojovány se spirulinou, může na ni vaše tělo zareagovat různě v závislosti na vašem aktuálním zdravotním stavu. Podívejme se na některé reakce, na to, co znamenají a co můžete udělat, abyste je zmírnili.
Nejvýznamnější reakce, se kterými se můžete setkat:

  • Mírně zvýšená teplota. Vysoký obsah bílkovin v spirulině zvyšuje metabolismus, což může vést k mírnému nárůstu tělesné teploty.
  • Tmavě zelená stolice. Spirulina může odstranit naakumulovaný odpad ze střev, což může způsobit tmavší zbarvení stolice. Spirulina je také bohatá na chlorofyl. I to způsobí zbarvení exkrementů zeleně.
  • Nadměrné uvolňování plynů. To může indikovat, že váš zažívací systém nefunguje správně nebo trpíte nadměrnou plynatostí.
  • Pocity vzrušení. Vaše tělo mění bílkoviny na tepelnou energii, což může způsobit přechodné pocity vnitřního neklidu.
  • Pupínky a svědění kůže. Je to způsobeno pročišťováním střev a jde jen o dočasný stav.
  • Ospalost. Ta je způsobena procesem detoxikace a může naznačovat, že je vaše tělo vyčerpané a potřebuje důkladnější odpočinek.

Zapamatujte si, že tělo se může určitý čas s příjmem spiruliny vyrovnávat a nejlepší šance, jak zmírníte reakce, je postupné zvyšování dávek a odpozorování, jak na ně vaše tělo reaguje. Zvyšte příjem tekutin, snižte množství stresu, jezte podle svých výživových potřeb a dopřejte si množství oddechu.
Důležité kontraindikace spiruliny
Přestože je spirulina čistě přírodní potravina, která je obecně považována za zdravou, třeba si být vědom některých jejích kontraindikací. Spirulinu byste neměli užívat, pokud trpíte alergií na mořské plody nebo na jód. Pokud jste těhotná nebo kojíte, případně trpíte na hypertyreózu, konzultujte užívání spiruliny se svým lékařem.
Závěr
Jak vidíte, spirulina může sloužit jako potenciální "superpotravina". Nezapomínejte však, vždy se seznamte s dostupnými informacemi a vyzbrojte se znalostmi. To je ta nejlepší cesta, jak si udržet své zdraví pod kontrolou!
 

Hodnocení obsahu
Bez hodnocení
Související produkty