Úvod > > Extrakt ze zelené kávy. Efektivní nástroj n...

Extrakt ze zelené kávy. Efektivní nástroj na hubnutí

Může sehrát káva roli při pomoci lidem, kteří hubnou? A může snížit riziko vzniku diabetu typu 2? Vypadá to tak, že ano. Podle studií zveřejněných v lékařských časopisech, patentovaný extrakt ze zelených kávových zrn pomáhá lidem při zbavování se nadbytečných kil.

Jedna klinická studie publikovaná ve francouzském odborném recenzovaném časopise (Phytothérapie) prokázala vliv proprietárního extraktu ze zelených (nepražených) kávových zrn na redukci tuku. Jedna skupina dobrovolníků dostávala denně 400 mg kofeinu zbaveného extraktu ze zelené kávy. Druhá skupina dostávala placebo. Po šedesáti dnech užívání snížili účastníci, kteří užívali extrakt ze zelené kávy, svou původní hmotnost o 5,7 procenta. Na druhou stranu, skupina, která dostávala placebo, zhubla o 2,8% ze své původní hmotnosti.

Jiná studie publikovaná v lékařském časopise (Journal of International Medical Research) se zabývala lidmi s nadváhou, kteří konzumovali instantní kávu doplněnou o extrakt ze zelené kávy. Studie probíhala po dobu 12 týdnů a výsledkem byl podstatný úbytek hmotnosti u zúčastněných.

Další publikovaná studie ukazuje, že extrakt ze zelené kávy modifikuje krevní glukózu způsoby, které zpomalují uvolňování cukru do krevního oběhu, a zároveň pomáhá snižovat tělesný objem.

Tyto studie nedoporučují ten druh extrémního hubnutí, který lze dosáhnout rychlými módními dietami. Zaměřují se na rovnoměrný pokles hmotnosti jako výsledek užívání extraktu ze zelené kávy. Navíc, jelikož z extraktu využívaného v těchto studiích byl odstraněn kofein, zdá se, že hubnutí nenastalo díky efektu spalování kalorií, který byl zaznamenán při kofeinu.

Káva, jeden z nejrozšířenějších nápojů ve světě, obsahuje mnoho látek vyskytujících se v přírodě, včetně některých tříd antioxidantů. Káva už je známá jako faktor prevence při slabé depresi, Parkinsonovy nemoci a rakovině tlustého střeva a konečníku. Nyní se ukazuje, že složky v kávě napomáhají při regulaci krevní glukózy, snižují tvorbu tuku a umožňují plynulé hubnutí.

Látky v kávě zodpovědné za kontrolu váhy jsou antioxidanty známé pod pojmem kyseliny chlorogenové. Tyto kyseliny podle všeho zpomalují produkci glukózy v těle po jídle a to tím, že modifikují aktivitu určitých enzymů v játrech. Navíc, kyseliny chlorogenové způsobují zpomalení a postupné uvolňování glukózy do těla po tom, co se najíme. Tím zároveň redukují tvorbu nových tukových buněk. Když se káva fermentuje a praží, což je typický proces při zpracování kávových zrn, sníží se množství kyseliny chlorogenové. A proto se extrakt ze zelené kávy ani nefermentuje, ani nepraží. Tím zůstane v zrnech zachována nejvyšší možná hladina kyseliny chlorogenové.

Tento vliv kávy na váhu vrhá dobré světlo na zvyk, vypít si po jídle espreso. Espreso spařené z jemně mleté ​​kávy je bohaté na chuť a aroma a kyselinu chlorogenovou, ale není v něm příliš kofeinu. Vypití espresa po jídle způsobí potlačení produkce a uvolňování glukózy. Zároveň začne tělo produkovat více žaludečních šťáv, což napomáhá trávení.

Káva zároveň funguje jako preventivní faktor při cukrovce druhého typu. Vědci z Harvardovy univerzity zjistili, že pití kávy snižuje riziko vzniku této nemoci. V jiné studii došli vědci z Amsterdamu k závěru, že pravidelná konzumace kávy souvisí s podstatným snížením rizika vzniku diabetu typu 2. A další studie provedená v Nizozemsku prokázala přímý vztah mezi konzumací kávy a nižším rizikem vzniku cukrovky druhého typu.

Jaké z toho můžeme vyvodit závěry? Na začátek, káva s množství šlehačky a cukru vám při kontrole váhy nebo prevenci diabetu moc nepomůže. Ale černá káva, espreso, káva s trochou mléka, nebo výživový doplněk ze zelených kávových zrn se jeví jako vhodná podpora při redukci váhy a snižování výskytu cukrovky. Není pochyb o tom, že extrakt ze zelené kávy povede k největšímu úbytku hmotnosti, a to díky vysokému procentu (45%) obsažené kyseliny chlorogenové.

V minulých letech již bylo zjištěno, že káva poskytuje značnou ochranu díky obsaženým antioxidantům. Nyní se zdá, že konzumace kávy může sehrát významnou roli i při boji s epidemií obezity a vysokým výskytem cukrovky. Výše uvedené studie naznačují, že užívání kvalitních výživových doplňků s extraktem ze zelené kávy, denní pití kávy a vychutnání si espresa po jídle může být pro celkové zdraví a udržení si zdravé váhy přínosné.

Bez hodnocení
Doporučené čtení
Související čtení z knihovny