Obě jsou velmi populární, obě vypadají a chutnají podobně. Takže není žádného divu, že se často můžeme setkat s otázkou, jaké jsou hlavní rozdíly mezi chlorelou a spirulinou.
Chlorela je zelená jednobuněčná sladkovodní řasa bohatá na proteiny, vitamíny (včetně vitaminu B12), minerály (zejména železo), aminokyseliny a nukleové kyseliny. Řasa chlorela se pyšní vysokým obsahem chlorofylu, který pomáhá při pročištění naší krve a tkání. Díky němu je chlorela obzvláště vhodná k detoxikaci.
Chlorela také obsahuje extrémně vysokou koncentraci alfa, beta a gama receptorů aktivovaných proliferátorem peroxizomu (PPAR), které jsou zodpovědné za regulaci našeho metabolismu, posílení imunitního systému a podporu všeobecného dobrého zdravotního stavu.
Spirulina je modro-zelená jednobuněčná sladkovodní řasa plná vlákniny, proteinů, vitamínů (včetně vitamínu A, B1, B2, B6 a K), základních minerálů (včetně železa, vápníku a magnézia), stopových prvků, esenciálních mastných kyselin, nukleových kyselin (RNA i DNA), polysacharidů a antioxidantů.
Spirulina má nízký obsah kalorií a je to komplexní zdroj bílkovin. Díky ní je prokazatelně možné snížit tělesnou hmotnost.
Stejně jako chlorela, i spirulina je dostupná v tabletové a práškové formě.
Klíčové rozdíly mezi chlorelou a spirulinou
Chlorela i spirulina jsou jednobuněčné sladkovodní řasy, které mají díky obrovskému množství živin ohromný přínos pro naše zdraví, pokud je konzumujeme denně. Abyste se mohli rozhodnout, která z těchto superřas je ta pravá pro vás, zde jsou hlavní rozdíly mezi nimi:
- Chlorela je zelená řasa, což znamená, že se může pochlubit asi desetinásobně větším obsahem chlorofylu než má spirulina a je tak vhodnější pro účely detoxikace.
- Chlorela obsahuje více železa než spirulina.
- Chlorela obsahuje speciální růstový faktor, který může pomáhat při opravě poškozené nervové tkáně a je ideální pro lidi s degenerativním poškozením mozku a nervů.
- Chlorela má na rozdíl od spiruliny skutečné jádro.
- Spirulina je modro-zelená řasa, která je o tisíce let starší než chlorela.
- Spirulina obsahuje více proteinů než chlorela. Dokonce obsahuje v průměru až 12 krát více proteinů než hovězí maso.
- Spirulina je lepší zdroj kyseliny gama-linolenové (GLA), "dobrého" tuku, který je podstatný pro zdravý mozek a srdce.
- Spirulina obsahuje vyšší koncentraci fykocyanínu, fytochemikálie, která může pomoci při prevenci rakoviny a dodává spirulině její zvláštní modrý odstín.