Proč vlasy šediví?
Šedivé vlasy jsou považovány za klasický příznak stárnutí. A právě proto často vedou ke krizi středního věku. Toto však může být již brzy minulostí. Tým evropských odborníků uvádí, že nejenže objevil základní příčinu šedivění vlasů, ale dokáže tento stav dokonce zvrátit.[1]
Podle zjištění odborníků mají šedivění vlasů na svědomí vysoké množství peroxidu vodíku, které se hromadí ve vlasových koříncích. Ten bělí vlasy a brání melaninu, který produkuje barvu, v syntéze pigmentů. Ve vlasech se pak spouští oxidační stres a samotné šedivění.
Co je to kataláza a jak souvisí s šedivěním vlasů?

U mladších lidí se neustále opakuje proces, při kterém enzym zvaný kataláza, který zabraňuje šedivění vlasů tím, že štěpí právě zmiňovaný peroxid vodíku na vodu a kyslík. Ale jsou-li již hladiny tohoto enzymu nízké a navíc se přidruží i nízké hladiny dalších enzymů MSR A a B, které jsou za normálních okolností schopny opravit poškození způsobené peroxidem vodíku, dochází k šedivění vlasů. S přibývajícím věkem klesají hladiny těchto enzymů a proto stoupá počet šedivých vlasů.
Tabulka s hodnotami katalázy ve vybraných potravinách
Potravina | Množství katalázy (v mikrogramech na gram) |
---|---|
Brokolice | 0,3 - 1,3 |
Celer | 0,4 - 4,0 |
Mrkev | 0,1 - 0,6 |
Rajčata | 0,3 - 0,5 |
Paprika | 0,1 - 0,5 |
Cibule | 0,3 - 0,5 |
Avokádo | 0,1 - 0,5 |
Česnek | 0,2 - 0,5 |
Hrozny | 0,1 - 0,4 |
Zázvor | 0,1 - 0,4 |
Hovězí játra | 30 - 40 |
Vitamíny proti šedivění vlasů Folivital Pro Antigray | 5000 v denní dávce |

Hovězí játra
Hovězí játra obsahuje vysoké množství katalázy a jsou jedním z nejlepších potravinových zdrojů na štěpení vodíku, který způsobuje šedivění vlasů. Obsahuje také vysoké množství proteinů, vitaminu A, železa a zinku. Ale také mnoho trans-tuků a cholesterolu, které mohou vašemu zdraví škodit. Pokud zařadíte omezené množství hovězích jater do svého jídelníčku spolu s ovocem a zeleninou, které obsahují katalázu, jste na nejlepší cestě odvrátit šedivění a zároveň budete dbát i o zdraví srdce.
Zelenina
Avokádo je bohatým zdrojem katalázy, ale obsahuje příliš mnoho tuku na to, abyste ho jedli pravidelně. Sladké brambory obsahují katalázu a jsou nejvýživnější zeleninou. Všechny brambory jsou levným zdrojem katalázy. Mezi další zeleninu s vysokým obsahem enzymu kataláza lze zařadit pórek, cibuli, ředkvičky, kapustu, mrkev, špenát, okurky, pastinák, celer a červené zelí. Cuketa obsahuje pouze menší množství katalázy.
Ovoce
Ananas, třešně, meruňky, banány, meloun, kiwi a broskve mají nejvyšší hladiny katalázy mezi ovocem. Třeba je však konzumovat syrové a čerstvé. Protože teplo vytvářené vařením způsobuje pokles aktivity enzymu. Potraviny, které jsou zpracovány, aby byly atraktivnější a kvůli vzhledu snadněji prodejné, obsahují méně katalázy než nezpracované potraviny. Jablka, hrušky, broskve a hrozny sice nějaké proteiny obsahují, ale ne tolik jako jiné ovoce.
Další zdroje
Přestože všechny rostlinné buňky obsahují katalázu, mají některé vyšší hladiny katalázy a některé nižší. Mladé, čerstvě klíčící rostliny jako pšeničné klíčky, čočka, jetel, růžičková kapusta a klíčky tmavě zelených rostlin obsahují mnohem více katalázy než starší zelenina. Slunečnicová semínka, kvasnice, sýry a mléčné výrobky také obsahují nějaké množství katalázy. Použít lze i výživové doplňky, ale ty nejsou natolik účinné jako čerstvé, tepelně nezpracované potraviny. Výživové doplňky s obsahem manganu, mědi, zinku a selenu pomáhají tělu vytvářet více katalázy.