menu close
Úvod >Které potraviny obsahují katalázu na zastav...

Které potraviny obsahují katalázu na zastavení šedivění vlasů?

Podle zjištění odborníků mají šedivění vlasů na svědomí vysoké množství peroxidu vodíku, které se hromadí ve vlasových folikulech. Zde bílí vlasy a brání melaninu, který produkuje barvu, v syntéze pigmentů. Hladiny peroxidu vodíku v těle musí být minimalizovány antioxidačními enzymy jako je kataláza, která štěpí peroxid vodíku na vodu a kyslík. Mnohé potraviny obsahují katalázu a jejich zařazením do stravy můžete předcházet nebo zvrátit známky stárnutí jako jsou například šedivé vlasy.

Hovězí játra

Hovězí játra obsahuje vysoké množství katalázy a jsou jedním z nejlepších potravinových zdrojů na štěpení vodíku, který způsobuje šedivění vlasů. Obsahuje také vysoké množství proteinů, vitaminu A, železa a zinku. Ale také mnoho trans-tuků a cholesterolu, které mohou vašemu zdraví škodit. Pokud zařadíte omezené množství hovězích jater do svého jídelníčku spolu s ovocem a zeleninou, které obsahují katalázu, jste na nejlepší cestě odvrátit šedivění a zároveň budete dbát i o zdraví srdce.

Zelenina

Avokádo je bohatým zdrojem katalázy, ale obsahuje příliš mnoho tuku na to, abyste ho jedli pravidelně. Sladké brambory obsahují katalázu a jsou nejvýživnější zeleninou. Všechny brambory jsou levným zdrojem katalázy. Mezi další zeleninu s vysokým obsahem enzymu kataláza lze zařadit pórek, cibuli, ředkvičky, kapustu, mrkev, špenát, okurky, pastinák, celer a červené zelí. Cuketa obsahuje pouze menší množství katalázy.

Ovoce

Ananas, třešně, meruňky, banány, meloun, kiwi a broskve mají nejvyšší hladiny katalázy mezi ovocem. Třeba je však konzumovat syrové a čerstvé. Protože teplo vytvářené vařením způsobuje pokles aktivity enzymu. Potraviny, které jsou zpracovány, aby byly atraktivnější a kvůli vzhledu snadněji prodejné, obsahují méně katalázy než nezpracované potraviny. Jablka, hrušky, broskve a hrozny sice nějaké proteiny obsahují, ale ne tolik jako jiné ovoce.

Další zdroje

Přestože všechny rostlinné buňky obsahují katalázu, mají některé vyšší hladiny katalázy a některé nižší. Mladé, čerstvě klíčící rostliny jako pšeničné klíčky, čočka, jetel, růžičková kapusta a klíčky tmavě zelených rostlin obsahují mnohem více katalázy než starší zelenina. Slunečnicová semínka, kvasnice, sýry a mléčné výrobky také obsahují nějaké množství katalázy. Použít lze i výživové doplňky, ale ty nejsou natolik účinné jako čerstvé, tepelně nezpracované potraviny. Výživové doplňky s obsahem manganu, mědi, zinku a selenu pomáhají tělu vytvářet více katalázy.

Související produkty

Doporučené čtení

Související čtení z knihovny

Diskuse

Zatím bez otázek a diskuse.

Zde zadejte hledané slovo nebo výraz. Poté klikněte na lupu nebo stlačte ENTER.