Podle zjištění odborníků mají šedivění vlasů na svědomí vysoké množství peroxidu vodíku, které se hromadí ve vlasových folikulech. Zde bílí vlasy a brání melaninu, který produkuje barvu, v syntéze pigmentů. Hladiny peroxidu vodíku v těle musí být minimalizovány antioxidačními enzymy jako je kataláza, která štěpí peroxid vodíku na vodu a kyslík. Mnohé potraviny obsahují katalázu a jejich zařazením do stravy můžete předcházet nebo zvrátit známky stárnutí jako jsou například šedivé vlasy.
Hovězí játra
Hovězí játra obsahuje vysoké množství katalázy a jsou jedním z nejlepších potravinových zdrojů na štěpení vodíku, který způsobuje šedivění vlasů. Obsahuje také vysoké množství proteinů, vitaminu A, železa a zinku. Ale také mnoho trans-tuků a cholesterolu, které mohou vašemu zdraví škodit. Pokud zařadíte omezené množství hovězích jater do svého jídelníčku spolu s ovocem a zeleninou, které obsahují katalázu, jste na nejlepší cestě odvrátit šedivění a zároveň budete dbát i o zdraví srdce.
Zelenina
Avokádo je bohatým zdrojem katalázy, ale obsahuje příliš mnoho tuku na to, abyste ho jedli pravidelně. Sladké brambory obsahují katalázu a jsou nejvýživnější zeleninou. Všechny brambory jsou levným zdrojem katalázy. Mezi další zeleninu s vysokým obsahem enzymu kataláza lze zařadit pórek, cibuli, ředkvičky, kapustu, mrkev, špenát, okurky, pastinák, celer a červené zelí. Cuketa obsahuje pouze menší množství katalázy.
Ovoce
Ananas, třešně, meruňky, banány, meloun, kiwi a broskve mají nejvyšší hladiny katalázy mezi ovocem. Třeba je však konzumovat syrové a čerstvé. Protože teplo vytvářené vařením způsobuje pokles aktivity enzymu. Potraviny, které jsou zpracovány, aby byly atraktivnější a kvůli vzhledu snadněji prodejné, obsahují méně katalázy než nezpracované potraviny. Jablka, hrušky, broskve a hrozny sice nějaké proteiny obsahují, ale ne tolik jako jiné ovoce.
Další zdroje
Přestože všechny rostlinné buňky obsahují katalázu, mají některé vyšší hladiny katalázy a některé nižší. Mladé, čerstvě klíčící rostliny jako pšeničné klíčky, čočka, jetel, růžičková kapusta a klíčky tmavě zelených rostlin obsahují mnohem více katalázy než starší zelenina. Slunečnicová semínka, kvasnice, sýry a mléčné výrobky také obsahují nějaké množství katalázy. Použít lze i výživové doplňky, ale ty nejsou natolik účinné jako čerstvé, tepelně nezpracované potraviny. Výživové doplňky s obsahem manganu, mědi, zinku a selenu pomáhají tělu vytvářet více katalázy.