Úvod > > > Léčivý účinek břečťanu na pokožku

Léčivý účinek břečťanu na pokožku

Aktualizováno: 11/04/2019

Břečťan je stálezelená popínavá rostlina, která roste 3 - 50 metrů a její botanický název je Hedera helix. Má silnou, dřevnatou stonek a lepí se na stěny a stromy pomocí hákových kořenů.

Tato rostlina má silné antiplísňových, antimutagenní, jakož i PROTICELULITIDNÍ vlastnosti.

Lokálně se nejčastěji   používá v přípravcích proti celulitidě a při hubnutí   a jejich zvláčňující a svědění zmírňující vlastnosti jsou uvedeny v produktech pro péči o pleť.

V lidových léčivech se břečťan stal známý jako bylinná přísada do anticelulitidních a odtučňovacích přípravků a léčby.

Má lesklé, tmavě zelené listy, které jsou na druhé straně světlejší, kožovité a řapíkaté. Listy mohou být jakékoliv od trojúhelníkového tvaru po dlanitě a oválný v květech.

Žluto-zelené květy kvetou od září do října malých kulovitých okolíků. Kalich květu břečťanu má pět krátkých zubů spojených do varlete a pět světlých žlutozelených lupeny, které jsou kopinaté a ohnuté. Kulovité ovoce je modro-černé a má čtyři nebo pět růžových semen.

Tato popínavá rostlina je velmi běžná v evropských lesích a části, které se používají, jsou dřevo, a co je důležitější, listy.

Složky břečťanu jsou triterpenoidní saponiny, obsahující hederagenínové glykocidy, hederacoside C (5%) a  SS-hederin a kyselinové oleanolová glykocidy, hederacoside, fenolové kyseliny, flavonoidy, kyselinu jablečnou a mastné kyseliny. Dále obsahuje rutin a nicotifloroside ve flavonoidy, které jsou součástí těchto fenolických sloučenin, jakož i kávové a chlorogenové kyseliny.

Aktivní látky jsou triterpenových saponiny, které se nacházejí ve všech částech rostliny.

A, B a K hederiny byly izolovány a později hederacosidné. Hederacosid A se hydrolyzuje na glukózu, arabinosu a hederagenín, tento lat sloučeniny, které patří do skupiny pentacyklických triterpenů; a B hederacosid může být hydrolyzován na rhamnózu, arabinosu a kyselinu oleanolová.

Břečťanový (Hedera helix) extrakt obsahuje Hedera (Hedera), aktivní saponin, který je zodpovědný za ochranu cév a snížení propustnosti. Břečťan dále pomáhá absorpci otoky, které jsou v počátečních fázích celulitidy.

Má skvělé uplatnění v kosmetice proti celulitidě díky svým vlastnostem, jako protizánětlivý lék proti bolesti poskytovaných saponosídmi a flavonoidy. Flavonoidy provádějí ochranný účinek přes vlasy, což je důvod, proč je často obsažen v produktech pro péči o vlasy.

Hlavní účinek této byliny je z oběhové sloučeniny, která pomáhá dalším komponentem se vstřebat do pokožky a zároveň pomáhá odstranit odpadní látky a mastné usazeniny z tkáně a pomáhá uvolnit mastné usazeniny z buněk.

Saponosidy v břečťanu pomáhají dalším přítomným složkám se vstřebat v kůži pomoci lipidům (mastné obsahy) skladované v adipocytech (tukových buňkách) pro návrat do krevního oběhu, a být využit buď jako zdroj energie, nebo být eliminován.

A a B hederiny jsou přisouzeny svíravým a vazokonstrikční účinkem.

Jejich tensioaktivní a dekongestivní vlastnosti se také využívají v make up-och a produktech na obličej se seboroickou tendencí.

V poslední době se pracuje na tom, aby se pochopil aktivní mechanismus těchto saponinů v břečťanu a jaká je jejich role v celulitidní ošetření. Zjistilo se, že jsou to sapogeniny v břečťanu, které mají inhibiční účinek nad hyaluronidázovým enzymem, což je enzym, který se podílí na obratu složek v cévní oblasti.

Pomohli Vám tyto informace?
Léčivý účinek břečťanu na pokožku Průměrné hodnocení: 2 (1 hodnocení)