Biome platobné možnosti

Inulin a detoxikace střev

Inulin je fruktooligosacharid, který působí jako prebiotikum, stimuluje růst přátelských a zdravých střevních bakterií, čímž podporuje zdravé tlusté střevo. Jelikož má zároveň velmi nízký glykemický index, je vhodný pro lidi, kteří jsou na přísné dietě.

Nejvýznamnější přínos:

  • prebiotická střevní podpora
  • podporuje zdraví tlustého střeva
  • stimuluje přátelské bakterie
  • má velmi nízký glykemický index
  • jde o vegetariánské složení

Prebiotika

Prebiotika se definují na základě tří kritérií:

1) (potravinový) zdroj musí být nestravitelný a rezistentní vůči žaludečním kyselinám, vůči hydrolýze střevními trávicími enzymy a vůči gastrointestinální absorpci,

2) musí být fermentovatelné,

3) měli by selektivním způsobem stimulovat růst a / nebo metabolickou aktivitu střevních bakterií, a to na úkor patogenních bakterií.

Dva specifické fruktooligosacharidy, inulin a oligofruktóza jsou považovány za jediné zdroje, které plně vyhovují definici prebiotik. (Prebiotika objevil a pojmenoval Marcel Roberfoird v roce 1995.)

Přestože nelze považovat potraviny za prebiotika, jsou některé z potravin bohatým zdrojem prebiotik nebo mají vysoký prebiotický potenciál. Mezi potraviny s vysokým obsahem inulinu patří například topinambur, cibule, česnek a kořen čekanky. Tyto potraviny údajně selektivně zvyšují produkci jednak bakterií produkujících kyselinu mléčnou (různé druhy laktobacilů), a taky různých druhů "prospěšných" bakterií, tedy bifidobakterií. Fruktooligosacharidy jsou formou vlákniny, což znamená, že mají přidanou hodnotu v tom, že jsou schopny regulovat krevní cukr. Jsou tedy použitelné nejen u lidí s cukrovkou nebo u prediabetických osob. Pomáhají i tím, kdo se snaží dostat pod kontrolu své chutě na sladké a také nárůst hmotnosti. Vláknina také dokáže pomoci snížit hladiny cholesterolu.

Symbiotická strava je taková, která obsahuje vysoké množství prebiotik i probiotik, které pocházejí buď z potravin nebo z výživových doplňků. Pokud se prebiotika a probiotika užívají spolu, podporují navzájem svůj účinek. Právě to je důvodem, proč mnozí výrobci přidávají prebiotickou vlákninu / fruktooligosacharidy / inulin do živých probiotických buněk. Prebiotika lze užívat tímto způsobem ve formě tobolek, nebo v práškové formě. Některé firmy kombinují tyto bohaté prebiotické látky s proteiny či mixem několika prvků, čímž je možné zlepšit celkový zdravotní stav konzumenta.

Střevní zdraví

Střevo je hlavní oblast, kde se v rámci trávicího traktu vstřebává potrava. Jde v podstatě o trubku s tenkou slizniční výstelkou a množstvím cév na vnitřní straně, a také svalů kolem vnějšku. Má své vlastní imunitní tkáně nazývané střevní lymfatické tkáně. Vnitřní výstelka je naplněna malými proužky, výběžky na sliznici, což výrazně zvyšuje jeho absorpční povrch.

Na membráně se nacházejí mnohé přátelské organismy, které našemu tělu pomáhají při trávicím procesu. Tenké střevo je připojeno k žaludku. Na jeho začátku uvolňují kanálky vedoucí z jater a slinivky trávicí šťávy. Tyto šťávy se promíchávají s částečně stráveným jídlem ze žaludku a pokračují v procesu trávení. Živiny se absorbují tenkou vrstvou střevní stěny a transportují se krevním oběhem tam, kde jsou potřeba. Játra také vylučují zpracované toxiny a tuky žlučí. Tyto látky se musí dostat přes střevo, aniž by byly absorbovány.

Zbytky potravy se přesouvají do tlustého střeva. Hlavní funkcí tlustého střeva je příprava stolice, která se z těla vyloučí. Aby se tak mohlo stát, musí se potrava zbavit vody a zhutnit. Zde lze také vstřebat poslední zbytky výživných látek.

Někteří z nejdůležitějších hráčů pro potřeby zdravých střev nejsou součástí našeho těla. Přátelské střevní bakterie často nazývané i probiotika, jsou nezbytnou součástí trávení. Štěpí části potravy, zpracovávají vitamíny a slouží jako prevence infekce traktu jinými mikroby. Každý pohyb střev vlastně obsahuje miliony těchto přátelských bakterií. Jsou v podstatě v neustálém stavu obnovy. Mnoho problémů jako špatné trávení, nadýmání, plynatost a zácpa může být způsobeno nerovnováhou střevních bakterií. Je velmi snadné tuto rovnováhu narušit, a to buď nesprávným stravováním nebo užíváním antibiotik.

Související produkty

Související čtení z knihovny