biome.cz
biome.cz
  1. Biome
  2. /
  3. Odborné články
  4. /
  5. Prostata

Pepř pro zdravou prostatu

Aktualizováno: 22-12-2020 forum Diskuse 0
Přejít na související produkty

Kdo by si pomyslel, že pepř, který ochucuje naše jídlo a dodává mu lepší pikantní chuť, dokáže také v našich tělech pomoci s bojem proti rakovině?

Přínosy pepře

Pepř dokáže zredukovat množství střevních plynů, zabránit nebo omezit oxidativní stres, zredukovat poškození nasycenými tuky získanými ze stravy. Je také prevencí množení bakterií v zažívacím traktu, zlepšuje trávení a funguje i jako antioxidant.

Přidávání pepře k jídlu má mnoho výhod. Užívání piperínu, výtažku z plodů pepře, může posunout tyto výhody na úplně jinou úroveň.

Piperin je výtažek z plodů černého koření a dlouhého koření, které rostou v Jižní Indii. Stal se mocným výživovým doplňkem a antioxidantem.

Sám o sobě má piperin pouze částečná zdravotní využití, a to kvůli problémům s jeho vstřebáváním. Když se ale použije v kombinaci s jinými výživovými doplňky nebo antioxidanty, vstřebá se ho ve střevech až o 30% více.

Vyšší míra absorpce je to, co mění piperin na slibný prostředek v boji proti rakovině. Odborníci zjistili, že v kombinaci s kurkuminem, výtažkem z kurkumy, pomohl piperin zastavit růst rakovinných buněk. Vyšší koncentrace se zdá být schopna zastavit tvorbu kmenových buněk rakoviny prsu.

Co je piperin?

Piperin je alkaloid, který je zodpovědný za pocit tepla, když se zkonzumuje. Poprvé v historii ho vyextrahoval německý vědec v 19. století, takže to bylo už velmi dávno. Aby bylo ale možné piperin využívat co nejlépe, musí vědci zjistit vhodnou koncentraci a kombinaci s dalšími protinádorovými agenty.

Piperin může pomoci při boji proti rakovině prostaty

Jedním druhem rakoviny, proti níž může piperin bojovat, je rakovina prostaty. Výzkum ohledně pepře a prostaty postupuje. Přestože rakovina prostaty vzniká z pomalu rostoucích nádorů uvnitř prostaty, může se rozšířit v případě, že nebude léčena. Je důležité zachytit tuto rakovinu včas, než začne metastazovat a šířit se z prostaty do kostí, semenných váčků nebo lymfatických uzlin. Při včasném podchycení je rakovina prostaty velmi dobře léčitelná. Nicméně pokud zůstane neléčená, může se stát fatální.

Léčba rakoviny prostaty

Běžné způsoby léčby rakoviny prostaty jsou chirurgický zákrok, chemoterapie, ozařování a hormonální terapie. Nyní se ukazují pepř a piperin jako velmi slibné alternativy k tradiční léčbě rakoviny.

Jak funguje piperin

Piperin funguje tak, že zpomaluje prozánětlivé cytokiny produkované nádory. Pepř (piperin) též tlumí signály nebo komunikaci mezi rakovinnými buňkami, zpomaluje růst nádorů a šíření rakoviny.

Takže pepř a jeho výtěžek, piperin, ukazují velký potenciál jako přírodní léčivo pro udržení zdraví prostaty a léčbu rakoviny prostaty. Jako prevence je vhodné okořenit vaše jídlo trochou pepře a užívat výživové doplňky s obsahem piperínu.

Diskuse

Chcete-li položit otázku, přejděte na plnou verzi tohoto článku