biome.cz
biome.cz
  1. Biome
  2. /
  3. Odborné články
  4. /
  5. Detox organismu

Očista těla anýzovými semínky

Aktualizováno: 22-12-2020 forum Diskuse 0
Přejít na související produkty

Anýz, rostlina, která roste v Řecku a Egyptě, se už od sedmnáctého století využívá při boji s různými zdravotními problémy. Velmi snadno ji lze identifikovat podle její chuti lékořice. Během biblických časů byly platidly i různé plodiny a anýz patřil mezi ně. Římané anýz pěstovali a značně ho i využívali (v dobrém slova smyslu), kvůli jeho mnohým zdravotním přínosům. V současnosti používají mnozí lidé anýz na podporu trávení, což vůbec není překvapující, protože je to příbuzná rostlina s kmínem, koprem, či fenyklem. Často se využívá i na podporu trávení.

Jedna výhoda, kterou má anýz oproti jemu podobným rostlinám je fakt, že je mnohem mocnější a odolnější vůči škodlivým organismům. V laboratorních a klinických testech anýz obhájil svou pověst, když čelil škodlivým organismům. Dokonce je mnohem účinnější, pokud se zkombinuje s jinými rostlinami s podobnými účinky.

Anýzové semena a otravný hmyz

Komáři, zvláště moskyti, jsou známý tím, že přenášejí nemoci a po celém světě jsou dost velkým zdravotním rizikem. S chemickými pesticidy jsou spojovány mnohé negativní zdravotní dopady. Odborníci se proto zaměřují na rozvoj účinných opatření proti škůdcům, a to s využitím přírodních látek. Výzkum ukazuje, že olej z anýzových semínek je pro larvy moskytů toxický a má potenciál stát se olejem, který by byl při kontrole nemocí přenášených hmyzem efektivní.

Turečtí odborníci vyhodnotili esenciální oleje z více léčivých rostlin, včetně anýzu, eukalyptu, máty a bazalky. Sledovali jejich účinnost v boji s moskyty. Všechny vzorky se ukázaly být efektivní, i když s různými stupni účinnosti. A právě anýz byl vyhodnocen jako nejúčinnější ze všech.

Moskyti a komáři nejsou jediní létající škůdci, které dokázal anýz porazit. Běžné esenciální oleje byly vyhodnocovány i v boji proti různým druhům vos. Anýzové semena byly jedněmi z mnoha, které byly účinné a ukázaly se jako potenciální přírodní ekologický prostředek proti vosám.

Anýzové semínka versus škodlivé organismy, kandida, kvasinky a plísně

Po úspěchu anýzu proti hmyzu není vůbec překvapivé, že se množství výzkumů po celém světě zabývá toxicitou anýzových semínek i vůči jiným škodlivým organismům. A že výsledky jsou ohromující.

Jeden z výzkumů hodnotil různé rostlinné extrakty vzhledem k jejich odolnost vůči houbám a plísním a zjistil, že právě anýzové semena jsou nejlepší při tlumení houbové i mikrobiální aktivity.

Podle jiného výzkumu, při použití výtěžku z anýzu v testech na sedmi kmenech kvasinek a čtyř kmenech plísní, prokázal in vitro experiment schopnost anýzu zpomalit jako proliferaci hub a plísní, tak i kvasinek.

Další testy zkoumali esenciální oleje a jejich účinek proti různým škodlivým kmenům bakterií, včetně stafylokoků, e. coli a salmonely. Esenciální oleje anýzových semínek demonstrovali nejvyšší odolnost vůči bakteriím.

Výživové doplňky s anýzovými semínky

Snad nejlepší argument pro anýzové semínka přišel z Japonska. U pacientů podstupujících antibiotickou nebo imunosupresivní léčbu, mohou být neustálým problémem chronické infekce močového traktu, takzvaná kandida. Úspěšným přístupem může být přidání přirozené, rostlinné složky, která je odolná vůči plísním.

Pokud vám život znepříjemňují plísně či kvasinky, je vhodné pročistit tělo a dodržovat očistnou dietu. Velkou pomůckou může být i výživový doplněk s obsahem anýzových semínek. Je to také mocná zbraň proti plísním na nehtech, proti kvasinkám a celkové kvasinkové nerovnováze.

Diskuse

Chcete-li položit otázku, přejděte na plnou verzi tohoto článku