biome.cz
biome.cz
  1. Biome
  2. /
  3. Odborné články
  4. /
  5. Vlasy

MSM zlepšuje růst vlasů a nehtů

Aktualizováno: 22-12-2020 forum Diskuse 0
Přejít na související produkty

Dvojitě zaslepená pilotní studie prokázala, že až 100% subjektů užívajících MSM (metylsulfonylmetan), výživový doplněk, který dodává tělu biologicky aktivní síru, zaznamenalo zvýšení růstu vlasů ve srovnání s placebo skupinou. Pouze u jednoho subjektu z placebo skupiny došlo k nárůstu délky vlasů. Navíc 30% dobrovolníků zaznamenalo zlepšení lesku vlasů, v placebo skupině nikdo žádný podobný benefit nehlásil.

Druhá, dvojitě zaslepená studie s kontrolní placebo skupinou udává, že 50% zúčastněných osob užívajících MSM hlásilo nárůst délky i pevnosti nehtů ve srovnání s placebo skupinou. Přibližně 10% subjektů z placebo skupiny udávalo zvýšený nárůst při růstu nehtů. Nikdo v rámci placebo skupiny však nehlásil zlepšení v tloušťce a pevnosti nehtů.

Podle výsledků z těchto dvou testů lze říci, že orální suplementace pomocí MSM je cenným doplňkem na podporu růstu vlasů a nehtů. Zdraví vlasů a nehtů se výrazně zlepšilo v krátké době šesti týdnů. Pokud by testy pokračovaly a trvaly osm až šestnáct týdnů, byly by výsledky ve prospěch MSM ještě výraznější.

Testu na podporu růstu vlasů se zúčastnilo 21 pacientů, 5 žen a 16 mužů. Údaje shromažďovali certifikovaní odborníci z oblasti kosmetologie. Parametry testu zaznamenávali délku vlasů, lesk vlasů a průměr jednotlivých vlasů. Vědci využívali standardní průmyslově vyráběné měřicí přístroje.

Testu na růst nehtů se zúčastnilo 11 subjektů, 10 žen a 1 muž. Údaje opět shromažďovali certifikovaní odborníci z oblasti kosmetologie. Parametry testu zahrnovaly délku nehtů, jejich pevnost a tloušťku, lesk a celkový vzhled. Použité byly standardní průmyslově vyráběné měřicí přístroje.

Všechny zúčastněné testované osoby, které užívaly MSM, byly velmi mile překvapeny a ohromené změnami, pokud šlo o stav a vzhled vlasů. Kosmetičky dokázali po šesti týdnech podle stavu vlasů velmi jednoduše rozlišit, kteří účastníci byli zařazeni v MSM skupině.

Diskuse

Chcete-li položit otázku, přejděte na plnou verzi tohoto článku