biome.cz
biome.cz
  1. Biome
  2. /
  3. Odborné články

Celé byliny versus standardizované výtažky - které z nich jsou lepší?

Aktualizováno: 03-12-2019 forum Diskuse 0

Přírodní medicína a léky z bylin se stávají stále populárnějšími. Existuje mnoho produktů, z nichž si lze vybrat. Při tolika možnostech se velmi snadno stane, že člověk zůstane zmatený a nedokáže si vybrat, které bylinky a v jaké formě jsou pro něj vlastně nejvhodnější. Může to být skutečně obtížné, protože i samotní experti mají na tuto problematiku různé názory. Proto je nejlepší, pokud znáte rozdíl mezi těmito dvěma možnostmi, abyste se v případě potřeby mohli rozhodnout na základě faktů a ověřených informací.

Celá bylina, plod

Celá bylina je to, co se tím označuje, prostě celá bylina. Většinou bývá usušena a rozdrcená na prášek, který se uchovává v tobolkách. Nebo je zpracována a uchovávána v alkoholu či jiné tekutině. Celé byliny obsahují všechny složky rostliny a mnohé kultury je používali po stovky let. Ve skutečnosti vychází moderní medicína z používání celých bylin. O léčivých vlastnostech bylin se lidé dozvídali empirickým pozorováním a své znalosti si léčitelé mezi sebou posouvali z generace na generaci. Ačkoli vliv bylin nebyl vždy formálně a vědecky prozkoumaný, mají léčivé byliny dlouhou osvědčenou historii, přičemž o jejich bezpečnosti a účinnosti existují i záznamy.

Chemické složení bylinky se může mírně měnit, závisí to na několika faktorech. Za prvé, na její složení má vliv životní prostředí, ve kterém bylina rostla. Také roční období či část roku, v němž se bylina sbírá, půda, ve které rostla, stejně jako počasí - toto vše ovlivňuje celkovou kvalitu konečného produktu. Zadruhé, svou roli hraje i metodologie. Například, věk rostliny při sklizni, konkrétní část rostliny, která se použije, zpracovatelské techniky, to vše finální produkt ovlivňuje. A na závěr, každá rostlina nebo populace rostlin má svou vlastní genetiku, což je dalším zdrojem pro různorodost konečného produktu.

Standardizovaný extrakt

Standardizovaný bylinný extrakt je výtažek z bylin, který obsahuje jednu nebo více složek ve specifickém, garantovaném množství, které je obvykle vyjádřeno procentuálně. Záměrem standardizace bylin je garance, že zákazník získá produkt, ve kterém je poměr chemických látek od balení k balení stejný. Tato praxe se vyvinula z lékového modelu bylinné medicíny. Moderní vědci se tak pokusili identifikovat ty složky rostliny, které odpovídají za farmakologickou účinnost bylinky. Naneštěstí, ačkoliv vědci dokáží identifikovat mnohé složky byliny a jsou schopni vypátrat, jak konkrétně chemické látky v těle účinkují, neúmyslně přitom zároveň odstraní nebo prohlédnou ty složky, které mohou přispívat k celkové účinnosti celé byliny. V konečném důsledku pak standardizace může koncentrovat jednu složku na úkor jiných potenciálně důležitých látek v rostlině. Zároveň se mění přirozené vyvážení složek té které bylinky.

Standardizace je proto založena na myšlence, že za účinky bylinky jsou zodpovědné izolované složky. Téměř žádná léčivá bylina se ale nepoužívá pouze při jednom jediném problému. Ve skutečnosti rostliny obsahují komplexní směs fytochemikálií a jako přirozeně koncentrované potraviny mají jedinečnou schopnost zaměřit se na velké množství problémů současně. Celková léčiva hodnota bylin sestává z jejich vnitřní složitosti a z interakce jejich různých složek v rámci lidského těla. Nejde tedy o jednu specifickou složku. Navíc, mnohé látky z bylin jsou dodnes vlastně neznámé. Stejně nedostatečně chápeme a rozumíme i chemické interakci v rámci jedné a mezi více rostlinami. Proto je diskutabilní, že by takové standardizované bylinné výtažky mohly poskytnout stejné široké spektrum použitelnosti, jako celá rostlina. Nelze však popřít, že věda prokázala účinnost některých těchto koncentrovaných extraktů, pokud jde o konkrétní biologický účinek. Takže výtažky mohou být velmi užitečné i v případě, že nefungují přesně tak, jak celá bylina.

Druhý způsob standardizace používá klíčovou složku pouze jako označení (marker) nebo identifikátor, přičemž se snaží zachovat stejné plné spektrum složek. Tedy přesně tak, jak je to u celé rostliny. Tyto standardizované extrakty nejsou nutně koncentrovanější, než celá bylina, ale zachovávají minimální účinnost těchto markerů. Tyto markery přitom mohou, ale nemusí být aktivními složkami rostliny, ale spektrální analýza tohoto druhu extraktu by měla být na pohled podobná analýze celkové rostliny. Tím se zajistí, že během extrakce nebyla odstraněna žádná z hlavních složek bylinky. Takový proces garantuje, že byliny budou mít za všech okolností minimální účinnost a to aniž by se obětovala některá z jejich složek.

V našem internetovém obchodě naleznete produkty se standardizovanými extrakty tak i produkty z celých plodů rostlin. Je na Vás jaký produkt si vyberete, vždy dostanete produkt, kterému můžete věřit.

Diskuse

Chcete-li položit otázku, přejděte na plnou verzi tohoto článku